stari grad varaždin
Uncategorized @hr

Varaždin – mali grad velike ljepote

Nekadašnji glavni grad Hrvatske, od svog nastanka do danas grad je koji vole njegovi stanovnici, a turisti mu se otvoreno dive i uživaju u njemu. Prekrasan je to gradić snažno obilježen baroknom arhitekturom koja je u skladu s ljupkim ulicama, trgovima i šetnicama. 

Ako i vi želite upoznati njegov neupitni šarm te se oduševiti izgledom grada i njegovom toplom atmosferom unajmite rent a car i otisnite se na jednodnevni izlet ili pak prekrasan vikend u gradu baroka. 

Stari grad Varaždin

Barokna prijestolnica Hrvatske

Kao što smo već naglasili Varaždin je grad iznimne ljepote koji svoju baroknu arhitekturu savršeno uklapa u postojeći ritam života  što ga čini posebno privlačnim. Tako je ovaj grad i do danas uspio sačuvati neka od najbitnijih obilježja hrvatskog Beča kao grad baroka, glazbe i cvijeća. 

Brojne kulturno-povijesne znamenitosti svjedoče o njegovoj bogatoj povijesti – duljoj od osam stoljeća – za koje su vrijeme u njemu obitavali mnogi hrvatski plemići i veleposjednici, obrtnici i umjetnici.

Varaždin je vrlo svjestan svoje bogate povijesti koju možete upoznati kroz savršeno očuvane muzejske zbirke, koncertne Varaždinskih baroknih večeri  i mnoštva ostalih događanja koja se kroz cijelu godinu održavaju. 

Grad koji skriva ponešto za svakoga

Na malom prostoru Varaždin skriva puno znamenitosti, priča i aktivnosti koje će zadovoljiti i najzahtjevnije posjetitelje s veoma specifičnim interesima. Pa ćete tu lako pronaći ponešto za ljubitelje umjetnosti i arhitekture, one željne sudjelovanja i razvijanja kreativnosti, ali i sve ostale skupine. 

Umjetničke i arhitektonske tajne prošlosti

Očuvana barokna urbana cjelina bogata je spomenicima i umjetničkom baštinom, a već sama šetnja gradom otkrit će vam mnoštvo palača i vila u kojima su obitavale poznate plemićke obitelji kao što su Draškovići, Oršići, Keglevići ili Erdödyjevi. 

Obratite pažnju i na pročelja građevina ukrašena neobičnim skladom flore i faune, mitskim životinjama i neobičnim znakovljem. Ukrasi su posljedica različitih stilskih utjecaja, mode pojedinih razdoblja, ali i želja investitora. Varaždinci ih nazivaju fantastičnim varaždinskim bestijarijem. 

Varaždin povijesna jezgra

Istinski zaljubljenici u povijest neće moći zaobići Stari grad i njegov muzejski postav. Stari grad nalazi se na sjevernom obodu povijesne jezgre odvojen bedemima i opkopima od ostatka grada. Izvana je to neosvojiva vojnička utvrda okružena opkopima, s bedemima na kojima su nekada stajali topovi, no iznutra je renesansna aristokratska palača. Danas se u njemu nalazi Gradski muzej Varaždin sa specijalnim odjelima: Arheološki, Povijesni, Kulturno-povijesni, Etnografski i Entomološki.

Ako ste ljubitelj sakralne umjetnosti i arhitekture zavirite u brošuru Put anđela i otkrijte čak jedanaest varaždinskih crkava, tri samostana i katedralu. 

Priču o anđelima možete nastaviti u Muzeju anđela, djelu slikara Željka Prsteca koji je napravio svojevrsni dom za svoja djela snažno obilježena anđelima, ali i djela ostalih umjetnika s istom tematikom. Anđele ovog umjetnika sigurno ćete sresti ii u šetnji gradom – zaustavite se uz Franjevačku crkvu i zavirite što rade oni u „Anđelinjaku”.

Iskušajte spretnost i kreativnost

Trg tradicijskih obrta idealno je mjesto za upoznavanje nekih od zaboravljenih obrtničkih vještina – razgledajte šešire kod klobučara, naučite kako od konca nastaje platno kod tkalje, zasladite se kod medičara i uljepšajte si dan ostalim rukotvorinama. 

Varaždinsku svakodnevicu najbolje će vam dočarati Gradska tržnica, poznata i kao Varaždinski plac na kojoj možete naći većinu stanovnika Varaždina kako biraju domaće i kvalitetne proizvode. 

Ako ste za posjet Varaždinu odabrali subotu, u 11.00 sati čeka vas prava poslastica. Dođite na Korzo ispred Gradske vijećnice i prisustvujte ceremonijalu izmjene Gradske straže – Purgara. Varaždinska građanska garda osnovana je sredinom 18. stoljeća, a riječ je o postrojbi i uniformiranih i naoružanih građana. 2017. godine garda je dobila rješenje Ministarstva kulture Republike Hrvatske o zaštiti kulturnog dobra. Dobivenim rješenjem Varaždinska građanska garda, popularni “Purgari” ušla je na listu zaštite nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske i to kao prva vojna postrojba kojoj je to uspjelo.

Varaždinska građanska garda

Nezaobilazni Špancirfest

Godinama unazad Varaždin je postao nezaobilazna ljetna postaja jer se krajem mjeseca kolovoza u njemu održava poznati Špancirfest. Kroz svoja dva desetljeća održavanja Špancirfest je posta jedno od događanja koje obuhvaća cijeli grad, a u njemu rado uživaju i stanovnici i posjetitelji. 

U deset dana, koliko traje manifestacija, programom su obuhvaćeni razni ulični performansi, komedija, kreativaca, park kreative, niz glazbenih programa, nastupi uličnih glazbenika, gastro & fun zona, prezentacije tradicijskih obrta i suvremenog produkt dizajna… Popis se nastavlja, a svake godine se i proširuje. 

Cilj festivala je pružiti dobrodošlicu svima, a u posjetiteljima pobuditi osjećaj pripadnosti zajednici koja njeguje kreativno razmišljanje i slobodu izražavanja.

Špancirfest

Varaždinska gastro priča

Raskošni barok neizbježno uz sebe veže hedonizam, a slava varaždinskih specijaliteta proširila se sve do francuskog dvora. Tradicija vrhunskog kulinarstva, zasnovana na tradicionalnim jelima i lokalno uzgojenim namirnicama i danas se njeguje u varaždinskim restoranima. 

Varaždinska kuhinja temelji se na žitnom i kukuruznom brašnu, a važnu ulogu ima i divljač čiji je uzgoj na ovim prostorima jedan od najstarijih u Europi.

Ako ogladnite u Varaždinu svakako probajte Varaždinske mlince, Varaždinski klipić, pikantna jela od divljači, jela od peradi i povrća, domaće kolače od dizanog tijesta te razne savijače.

Zašto biste proveli vikend u Zagrebu kada možete malo začiniti svakodnevicu i uživati u gradu koji nudi jedinstven spoj povijesti i modernog života? Odlučite se za najam vozila i počnite planirati svoj posjet.

optimarent

Autor članka