plitvička jezera odozgo
Uncategorized @hr

Na more starom cestom

Stara cesta nekada je bila jedini put do mora, no razvojem autocesta polako je pala u drugi plan. No, u špici sezone, kada stanovnici naše i susjednih država hrle na Jadran autoceste često znaju biti vrlo neefikasan odabir za dolazak do odredišta. 

Tu se stara cesta nameće kao idealno rješenje za, ako ne brži, a onda barem ugodniji put do mora. Konstantna vožnja kroz slikovita sela i hladovinu, daleko je ljepše od stajanja u koloni na najjačem suncu. Uz to, stara cesta, bez obzira idete li do Istre ili nešto južnije, nudi velik broj prirodnih atrakcija koje mogu biti zanimljivo stajalište na putu. 

Stoga ove godine, nakon što uskočite u svoj auto ili rent a car, krenite starom cestom i zastanite na nekom od mjesta koja donosimo u nastavku. 

Plitvička jezera

Ako se ste se starom cestom uputili u južnije krajeve morate proći kraj nezaobilaznih i već dobro poznatih Plitvičkih jezera

Ovaj najstariji i najveći hrvatski nacionalni park, oduševljava svojom ljepotom, a njegovu vrijednost prepoznao je i UNESCO uvrstivši ga na svoj Popis svjetske baštine. 

Jezerski sustav parka čini 16 velikih, imenovanih i nekoliko manjih, kaskadno poredanih jezera. Jedna od većih atrakcija parka je i Veliki slap – najveći slap na Plitvičkim jezerima, ali i u cijeloj Hrvatskoj. 

U parku je ponuđeno čak 8 programa obilaska koji variraju od 2 do 8 sati, a sve staze su jasno označene. 

Plitvička jezera

Baraćeve špilje

Ako ste slučajno već posjetili Plitvička jezera, Baraćeve špilje sigurno još niste. 

Čuda koja stvara priroda teško će imitirati ijedan umjetnik. ovo djelo nastajalo je milijunima godina i vrijedilo ga je čekati. Prošećite kroz hodnike Gornje Baraćeve špilje od samog ulaza i Dvorane guano, kroz Dvoranu slonovih nogu, prepunu stalagmita i stalaktita do desetak metara visokih stupova (stalagnata). Nemojte zaobići ni Zmajevo ždrijelo i Dvorana izgubljenih duša koje su posebno zanimljive.

Baraćeve špilje

Kanjon Kamačnik

Ovaj zaštićeni krajolik skriva se u Gorskom Kotaru i svojim prirodnim ljepotama pobuđuje pozornost već dugi niz godina, a može ga se razgledati zahvaljujući pješačkim putevima, mostićima i galerijama. 

Oduzet će vam dah spletom savršenim spletom zelenila i tirkizne vode te predivnim slapovima. U kanjonu se nalazi i ugostiteljski objekt u kojem možete popiti kavu ili nešto pojesti te mnogo mjesta za odmor i piknik. 

Kanjon Kamačnik

Zeleni vir i Vražji prolaz

Nedaleko od Skrada, Gorski kotar skriva još jedan prirodni biser – spoj kanjona na jednoj strani i impozantnog slapa s druge. 

Vražji prolaz ime je jednog od najljepših kanjona u Gorskom kotaru. Dugačak je 800 metara, a posljedica je djelovanja vode koja je tisućama godina izjedala kamen i prokrčila sebi ovaj neobični put. Kroz njega prolazi pješačka staza, ponekad usječena u stijenama iznad potoka, a ponekad sačinjena od umjetno postavljenih mostića i stubišta.

Zeleni vir slap je koji izvire u dnu plitke špilje što se nalazi podno sedamdesetak metara visoke, živopisne slojevite stijene. U špilji se nalazi i jezerce čarobne smaragdnozelene boje, a voda iz jezera koristi se u obližnjoj maloj hidrocentrali Munjari.

Vražji prolaz, foto: Ivana Rogač

Jezero Sabljaci

Poznato i kao ogulinsko more jezero Sabljaci omiljeno je izletište ljubitelja veslanja, jedrenja na dasci, plivanja, ronjenja i ribolova. Ljeti obiluje društvenim događanjima, a idealno je mjesto za šetnje i vožnje biciklom.

Jedan krug oko jezera omogućit će vam da savršeno protegnete noge i razbistrite glavu prije nastavka puta. Ako imate vremena, ni kratko kupanje nije isključeno. 

Jezero Sabljaci

Pećinski park Grabovača

Na kontinentalnom dijelu sjevernog Velebita nalazi se jedini pećinski park u Europi. Šteta bi bila ne posjetiti ga ako vam se ukaže prilika. 

Park se sastoji od 3 špilje – Samograda, Medine i Amidžine špilje.

Od dodatnih sadržaja tu su poučne staze, vidikovac sa šumskim orguljama, mali vrt ljekovitog jestivog ličkog bilja, izvor potoka Grabovac te Malo jezero, labirint i roštilj draga. 

 Pećinski park Grabovača

Ako ovo nisu dovoljno dobri razlozi za malu avanturu starom cestom, vjerujte nam, ima ih još puno, puno. Odlučite se za jedna od ponuđenih ili sami istražite opcije koje se nude. 

U svakom slučaju vrijeme je da unajmite vozilo i krenete na put. 🙂

optimarent

Autor članka