Uncategorized @hr

Samobor na dohvat ruke

S obzirom da trenutno ne možemo putovati na duge staze, a takva će situacija potrajati još neko vrijeme najbolje je razonodu potražiti unutar vlastite županije. Upravo zato predlažemo Samobor kao prekrasan izlet za subotnje ili nedjeljno popodne. Unajmite rent a car i za pola ste sata u ovom pitoresknom gradiću. 

Ako se pitate kako ćete prikratiti vrijeme i po čemu je Samobor tako poseban odgovore potražite u nastavku teksta. 

Samobor

Razgledavanje Samobora

Povijest Samobora seže u 1260. godinu kada je ga je utemeljio češki kralj Otokar II. koji je svoju zemlju, vlast i utjecaj širio prema Jadranskom moru. 

Samobor se s pravom može nazvati „muzejom pod otvorenim nebom“. Velika većina zgrada starog središta grada u baroknom je stilu koji ima veliku arhitektonsku vrijednost i neponovljivu povijest.

Među atrakcijama starog grada možete pronaći arhitektonska remek-djela kao što su kapela Sv. Mihovila izgrađena između 16. i 17. stoljeća, franjevački samostan i crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije samoborskih Franjevaca koja je sagrađena između 1712. i 1721.  godine. 

Franjevačka crkva Marijinog uznesenja i Franjevački samostan

U posjetu Samoboru nećete biti jedini jer mještani okolnih mjesta i turisti iz Zagreb vole Samobor posjećivati tijekom vikenda, šetati parkom Anindol koji obiluje prirodnim stazama, a tu je i barokna kapela sv. Ane – zaštitnice Samobora.

Samoborski kristal

Izvan Hrvatske, Samobor je uglavnom poznat po kristalnom posuđu – Kristal Samobor.

Samoborska tradicija proizvodnje kristalnog posuđa stara je više od 170 godina. Prva samoborska manufaktura stakla otvorena je daleke 1839. godine, a Samoborčani se ponose time što njihov kristal nije nimalo lošiji u odnosu na svjetski poznati češki kristal.

U Samoboru se njeguje jedinstvena, u naše vrijeme rijetka, tehnika ručnog brušenja kristala.
Danas se Samoborski kristal izvozi u više od 100 zemalja diljem svijeta.

Samoborski kristal

Muzej u Samoboru

Ljubitelji umjetnosti i kolekcionari svakako bi trebali posjetiti samoborski Muzej Marton – jedan od najboljih muzeja umjetnosti i obrta u Hrvatskoj.

U ovom muzeju možete pronaći  privatnu zbirku Veljka Marota, koji je dugih 40 godina skupljao razne umjetničke predmete iz 18. i 19. stoljeća. Predmeti muzejske postave podijeljeni su u kolekcije, a među mnoštvom mogu se pronaći satovi, slike, namještaj, srebro, staklo i porculan. Kolekcija je toliko vrijedna i zanimljiva da se često izlaže po drugim europskim gradovima kao što su Napulj, Budimpešta, Venecija, Beč, Pariz i London. 

Većina posjetitelja kolekciju europskog porculana smatra najzanimljivijim dijelom muzeja koji svakako morate posjetiti. 

Muzej Marton

Samoborska kremšnita

Nakon duge ugodne šetnje, pune umirujuće atmosfere provincijskog hrvatskog grada, ne zaboravite kušati poznatu samoborsku kremšnitu – kolač od vrhnja nalik pjeni, koji nije ništa manje poznat od samoborskog kristala. U biti, vjerojatno je i puno poznatiji od njega. Ljudi iz svih krajeva svijeta dolaze u Samobor kako bi kušali ovaj ukusni kolač.

Priča o samoborskoj kremšniti počinje 20-ih godina prošlog stoljeća kada se Đuro Lukačić vratio iz Zagreba. On je u zagrebačkim slastičarnicama  izučio zanat, kombinirao recepte majstora od kojih je učio i na kraju izradio slasticu koja je proslavila Samobor. Ponekad se u kontekstu nastanka kremšnite spominju i utjecaji majstora iz Mađarske, ali svi sa sigurnošću tvrde a je upravo Đuro Lukačić otac prave samoborske kremšnite.

Đurin recept prihvatio je njegov brat Marko i tako su se prve samoborske kremšnite radile upravo u njegovoj slastičarnici smještenoj na samoborskom trgu.  

Samoborska kremšnita

Sada ćete samoborske kremšnite morati pojesti u hodu, li to ne znači da ćete u njima manje uživati. 

Maknite se iz kuće, prošetajte prekrasnim samoborskim ulicama, udahnite malo svježeg zraka i završite izlet najfinijom poslasticom. 

Pogledajte ponude za jednodnevni najam vozila i uživajte u dobro poznatom gradiću koji svi vole. 

optimarent

Autor članka