rent a car hrvatska
Uncategorized @hr

Rent a car u Hrvatskoj – kako funkcionira i što očekivati

Bilo da birate rent a car kao poslovno rješenje ili za put u svrhu odmora u Hrvatskoj će s eon uvijek pokazati kao dobar izbor. 

S njime dobivate određenu fleksibilnost koja nije dostupna u slučaju međugradskog prijevoza, a činjenica je da neka manja mjesta nisu dovoljno dobro povezana da bi se do njih moglo doći na bilo koji drugi način osim vlastitim vozilom.

Koliko košta rent a car u Hrvatskoj?

Najam vozila uvelike ovisi o djelu godine u kojem unajmljujete automobil. Tako ćete u srpnju i kolovozu uvijek platiti veću cijenu od uobičajene zbog velikog broja stranih turista, ali i domaćih ljudi koji kreću na put. 

Također, cijena najma ovisi o kategoriji vozila koju unajmljujete. Manje gradske automobile moguće je iznajmiti po nižim cijenama dok ćete za SUV ili kombi vozilo morati izdvojiti više za dnevni najam. 

Za primjer, kod nas u Optima rentu cijene najma po danu kreću se od 230,00 HRK za automobila kao što je VW UP! ili slično do 1.600,00 HRK za kombi vozila kao što je Mercedes V-Class.

Ovisno o vašim potrebama i financijskim mogućnostima uvijek možete pronaći rent a car po cijeni koja vam najbolje odgovara.

Je li sigurno unajmiti vozilo u Hrvatskoj?

S obzirom da Hrvatska slovi kao sigurna zemlja u kojoj vlasnici automobila većinom ne moraju brinuti oko krađe automobila ili provale u isti – s rent a carom također ne bi trebalo biti problema. 

Također, uz adekvatno osiguranje možete se osigurati od plaćanja za štetu nastalu u slučaju nesreće ili bilo kojeg drugog razloga.

Kako biste bili sigurni da vam neće biti naplaćena dodatna sredstva s vaše kartice najbolje je pregledati auto prije preuzimanja te istaknuti eventualne probleme na licu mjesta. Nadalje, pripazite da vozilo vratite punog rezervoara, vratite ga u predviđeno vrijeme i adekvatno pripremite za povratak u poslovnicu. 

Ukoliko slijedite najbolje prakse nećete se suočiti s dodatnim naplatama na kartici. 

Različite lokacije preuzimanja i ostavljanja vozila

Većina rent a car kompanija u Hrvatskoj vam omogućuje opciju preuzimanja automobila u jednoj destinaciji, a vraćanje u drugoj. 

Naravno, uvijek se raspitajte ili provjerite online koliko rent a car agencije naplaćuju ovu uslugu jer ona nije besplatna. 

Preuzimanje i vraćanje automobila izvan radnog vremena

Putovanja znaju biti nepredvidljiva i ne poštuju uvijek uobičajena radna vremena. Zbog toga rent a car kompanije nude mogućnost preuzimanja i vraćanja automobila izvan radnog vremena. 

Ako trebate krenuti ekstra rano ili se vraćate vrlo kasno ova opcija će vam dobro doći.

Uvjeti plaćanja

Kreditna kartica je obavezna prilikom najma automobila u Hrvatskoj.

Kreditnom karticom predautoriziraju se određena novčana sredstva (depozit) koja ovise o kategoriji vozila.

Kasnije je moguće platiti cijeli račun nekim drugim oblikom plaćanja, ali kreditna kartica s koje se tvrtka može naplatiti u svako doba je obvezna kao osiguranje. 

Minimalna i maksimalna dob za najam automobila

Kao što sigurno znate, minimalna dob za upravljanje vozilo, uz važeću vozačku dozvolu, je u Hrvatskoj 18 godina, no minimalna dob za iznajmljivanje automobila je 21 godinu. 

U nekim kompanijama moći ćete unajmiti automobil čak i ako nemate 21 godinu, ali uz nadoplatu za mladog vozača. 

Gornja dobna granica ne postoji, ali također se zna dogoditi da neke kompanije naplaćuju naknadu za vozače starije od 70 godina. 

Prelazak granice s vozilom unajmljenim u Hrvatskoj

Prelazak granice s vozilima unajmljenim u Hrvatskoj je moguć. To je potrebno naglasiti prilikom rezervacije kako biste dobili zeleni karton za prelazak granice. 

Ovaj dokument dokazuje da vaš automobil ima najmanje minimalnu razinu osiguranja i da ga priznaju i prihvaćaju različite europske zemlje.

To znači da za prelazak granice ne trebate nikakvo dodatno osiguranje od onog koje ste već odabrali. 

Ostale dodatne naknade

Svaka rent a car agencija nudi određen set nadoplata za različite usluge. Tako su neke od najuobičajenijih:

  • dječja sjedalica
  • navigacija
  • dodatni vozač.

U nekim slučajevima možete nadoplatiti čak i za wi-fi u vozilu ili GoPro kameru. Sve ovisi od koga unajmljujete vozilo. 

Prilikom odluke za najam vozila dobro je znati što točno želite i trebate od najma vozila kako biste otprilike znali što očekivati od cijene i imali vremena provjeriti sve opcije. 

Ponudu je lako provjeriti putem interneta, a za dodatne opcije i dogovore uvijek možete izravno kontaktirati rent a car radi dodatnih dogovora.

optimarent

Autor članka