Uncategorized @hr

Putevima hrvatskih plemića

Hrvatska uz ostale ljepote, skriva velik broj dvoraca. Njihova očaravajuća ljepota, najčešće u kombinaciji s bogatim paviljonima koji ih okružuju lako će vas prebaciti u neka davna vremena i dati dojam kako su živjele plemićke obitelji na području Hrvatske. 


Da biste posjetili koji od njih, dovoljan vam je samo jedan dan. Unajmite rent a car i provedite dan u prekrasnom ambijentu samog dvorca i prirodi koja ih okružuje.

Dvorac Trakošćan

Ne možemo započeti ovaj popis bez jednog od najpopularnijih dvoraca u Hrvatskoj – Trakošćana.

Ovaj dvorac svojom poznatom vizurom i prekrasnim interijerom oduševljava generacije već dugi niz godina. 

Nastao je krajem 13. stoljeća kao manja osmatračka utvrda za nadzor puta od Ptuja prema bednjanskoj dolini. Dvorac je kroz godine je bio u vlasništvu obitelji Celjski, vojskovođe jana Vitovca, Ivana Korvina i Ivanu Gyulayu. Tek ga 1854. kralj Maximilijan dodjeljuje Jurju Draškoviću koji je do danas ostao njegov najpoznatiji vlasnik. 

U dvorcu možete razgledati velik niz prostorija koje su njegovi stanovnici koristili tijekom godina i vratiti se u njegovu slavnu prošlost. 

Dvorac se nalazi u park šumi s jezerom koja je idealna za šetnju, a odmoriti se možete na obali jezera koje se nalazi podno dvorca. 

Dvorac Trakošćan

Veliki Tabor

Drugo mjesto najpopularnijih dvoraca zasigurno drži Veliki Tabor. Zavirite u njegove raskošno uređene i nedavno obnovljene prostorije i upoznajte život u doba renesanse. 

Veliki Tabor je neraskidivo povezan s legendom o Veroniki Desinić. Na stranicama muzeja navodi se kako je nekada ovim prostorima vladao je moćni ban grof Herman II. Celjski. Njegov sin Fridrik zaljubio se u ljepoticu Veroniku, ali Herman nije odobravao tu vezu. Unatoč tome Fridrik i veronika pobjegli su i tajno se vjenčali. Herman je za to saznao i poslao svoju vojsku d aih oboje uhite. Fridrik je nakon uhićenja zatvoren u Celjsku kulu, dok je Veronika završila u Velikom Taboru. Da bi je se riješio jednom za svagda Herman ju optužuje da je vještica i nakon suđenja koje je trajalo dva dana suci su zaključili da je nevina. 

No stari Herman se nije želio pomiriti s time. Stoga naređuje svojim stražarima da Veroniku ubiju. Njeno tijelo zazidali su u u zid koji spaja peterokutnu kulu s ulazom u dvorac. Mnogi tvrde da se i danas mogu čuti njeni jecaj.

Veliki Tabor nalazi se na brežuljku, okružen šumom, ali u njegovoj blizini naći ćete velik broj restorana i seoskih turizama na kojima možete fino pojesti. 

Dvor Veliki Tabor

Dvorac Pejačević

Pod imenom Dvorac pejačević skrivaju se čak dva dvorca iste obitelji – dvorac Pejačević u Virovitici te dvorac Pejačević u Našicama

Ovaj u Virovitici Pejačevići grade između 1800. i 1804. godine i u njihovom  vlasništvu ostaje do sredine 19. stoljeća kada ga, zbog lošeg vođenja i zaduživanja, prodaju njemačkoj kneževskoj obitelji Schaumburg-Lippe. Od 1930. godine u vlasništvu je grada Virovitice. Danas se u njemu nalazi gradski muzej čiji razgled traje oko 2 sata, a oko dvorca uređen je i perivoj s 5 mostova. 

Dvorav Pejaćević u Virovitici: autor Kristijan Toplak; Grad Virovitica

Dvorac u Našicama zapravo se sastoji od dva dvorca koji su se smjestili u istom perivoju. Oba dvora građena su za članove obitelji, a nastali su nakon dvorca u Virovitici. Dvorci su okruženi perivojem koji se proteže na 34,5 hektara.

U dvorcu u Našicama rođena je i danas najpoznatija članica obitelji Pejačević – prva hrvatska skladateljica Dora Pejačević. 

Dvorac Pejačević u Našicama

Stari grad Ozalj

Stari grad Ozalj impresivno je zdanje smješteno na vrhu litice podno rijeke Kupe.Građen je i nadograđivan u različitim epohama stoga je povijesno i arhitektonski raznolik. Ostaci starih zidina upućuju na početak gradnje već u VI. stoljeću.Početno je bio u vlasništvu kralja, a nakon toga u posjedu mnogih plemićkih obitelji: Babonića, Frankopana, Zrinskih, Petazzi, Perlasa, Batthyanya, Thurn i Taxisa te Družbe „Braće Hrvatskog Zmaja“.

Danas je u njemu smješten Zavičajni muzej Ozalj koji obuhvaća povijest od 6.000 godina. Muzej započinje razdobljem mlađega kamenog doba, neolitika, rimskog razdoblja i seobom naroda, nakon čega prati rani srednji vijek s fokusom na Zrinske i Frankopane. Zbirka oružja iz vremena kada su zadnji Zrinski ratovali s Turcima nastavlja se s baroknim razdobljem i Družbom „Braće Hrvatskoga Zmaja“ koji 1928. godine postaju vlasnici Starog grada.

Posebno mjesto u stalnom postavu ozaljskoj slikarici Slavi Raškaj.

Stari grad Ozalj

Tvrdalj Petra Hektorovića

Za promjenu, ovaj dvorac nalazi se u Stari Gradu na Hvaru. Tvrdalj Petra Hektorovića bila je u vlasništvu poznatog hrvatskog pjesnika, koji ju je sagradio kao  kao utvrdu radi obrane od Turaka. Nastala je nasipavanjem mora, a u nju se originalno ulazilo preko pokretnog mosta. 

Danas je najpoznatija po prizoru ribnjaka i romaničkog perivoja koji se nalaze u njenoj unutrašnjosti. Ribnjak je nastanjen isključivo cipalima. 

Pjesnik je na Tvrdalju postavio nekoliko desetaka natpisa na latinskom i hrvatskom te jedan na talijanskom jeziku. od kojih je najznačajniji onaj ”Omnium Conditori”, kojim Hektorović svoj Tvrdalj posvećuje Bogu stvoritelju svega.

Tvrdalj Petra Hektorovića

Ako do sada niste bili sigurni što biste radili za vikend, vjerujemo da sada imat pokoju ideju. Tvrdalj na Hvaru možda će bolje odgovarati onima koji se već nalaze na moru, ali sve ostalo je je udaljeno samo jednu vožnju. Ako nemate vlastiti prijevoz odlučite se za najam vozila u uživajte.

optimarent

Autor članka