Na što obratiti pažnju kod najma automobila
Uncategorized @hr

Na što obratiti pažnju kod najma automobila?

Rent a car je brzo i jednostavno rješenje koje vas dovodi od točke A do točke B u slučaju da nemate vlastito vozilo ili u slučaju da se ono nedavno pokvarilo. Vrlo korisno kad malo razmislite. 

No, od brzine klikanja i online rezervacije ne zaboravite obratiti pažnju na neke stvari koje ćemo s vama podijeliti iz dugogodišnjeg iskustva iznajmljivanja vozila. 

1. Provjerite da imate sve dokumente

Nema ništa gore od odlaska u rent a car samo kako biste shvatili da ste kod kuće zaboravili vozačku dozvolu ili osobnu iskaznicu. Prije nego što unajmite automobil pobrinite se da uz sebe imate vozačku dozvolu i važeću kreditnu karticu na svoje ime.

Većina rent a car tvrtki od vas će zatražiti da kao jamstvo predočite valjanu kreditnu karticu kako biste pokrili slučajne troškove kao što su parking karte, prometni prekršaji, nedostatak goriva i slično. Debitne kartice uglavnom nisu prihvaćene kao oblik jamstva.

2. Provjerite vanjštinu vozila koje iznajmljujete

Ne želite biti odgovorni za štetu koju je na vozilu napravila neka druga osoba koja je auto vozila prije vas. 

Stoga prije sjedanja u vozilo svakako pogledajte sve vanjske dijelove i prijavite službeniku sve nepravilnosti, udubljenja ili ogrebotine. 

3. Upoznajte se s vozilom za najam

Svaki je automobil drugačiji i svako iskustvo vožnje je stoga drugačije. Prije nego nagazite na gas pobrinite se da malo vremena izdvojiti za prilagodbu sjedala i ogledala prema vlastitim željama.

Provjerite gdje se nalaze funkcije automobila, poput klima uređaja, svjetla, brisača i ručne kočnice. 

Nakon što se upoznate s vozilom, spremni ste za polazak.

4. Pitajte kakvo gorivo koristi unajmljeno vozilo

Ako ne želite platiti dvostruko višu cijenu za vraćanje automobila s praznim spremnikom goriva najbolje je pitati koje gorivo automobil koristi. 

Na taj ćete način izbjeći neugodnosti na putu i po potrebi moći vratiti vozilo u rent a car agenciju s punim spremnikom. 

5. Vratite auto u predviđeno vrijeme

Tvrtke za iznajmljivanje automobila, posebno u gradovima gdje je istaknuta sezonalnost, rade po vrlo uskom rasporedu.

U svrhu izbjegavanja neugodnosti za vas, rent a car agenciju i sljedećeg korisnika najbolje je isplanirati putovanje na način koji će vam osigurati da stignete do rent a cara u dogovoreno vrijeme za vraćanje vozila.

6. Uzmite puno osiguranje od štete

Koliko god dobar vozač bili razmislite o kupnji osiguranja za odricanje od pune štete. S ovom vrstom osiguranja ne odgovarate za materijalnu štetu na vozilu ako ste se pridržavali svih uvjeta najma. 

Imajte na umu da se ovdje ne radi samo o šteti izazvanoj prometnom nesrećom nego i o sitnim oštećenjima koja se mogu dogoditi na parkingu ili kao posljedica tuđeg neopreznog ponašanja. 

Plaćanjem nešto veće cijene u startu osiguravate se od gubitka puno većih iznosa. 

7. Obratite pažnju gdje parkirate

Ako se nalazite u gradu čije propise vezane uz parkiranje ne poznajete najbolje se unaprijed informirati o tome gdje se smijete parkirati, a gdje to nije dozvoljeno kako biste izbjegli plaćanje nepotrebnih kazni. 

U nešto rjeđim slučajevima odlaska u nepoznate destinacije dobro se informirati i o tome gdje treba izbjegavati ostavljanje auta bez nadzora.

8. Čuvajte ključeve od automobila

Ključevi automobila više nisu isti kao nekada. Ne možete jednostavno otići u lokalnu trgovinu hardvera i dobiti novu kopiju.

Na djelu je sada složenija elektronika, a najčešće je nove ključeve potrebno naručiti direktno od proizvođača što bi vas moglo koštati do 200 eura. 

9. Pripremite auto za vraćanje u rent a car agenciju

Očistite smeće, prljavštinu i mrvice iz automobila prije nego što ga vratite. Ako agencija mora napraviti više od brzog usisavanja, možda ćete morati platiti naknadu za čišćenje. T

Temeljito provjerite automobil kako biste bili sigurni da ništa niste ostavili iza sebe.

Ovi savjeti mogu vam se učiniti prilično banalnima, ali velik broj korisnika zaboravi na ovo obratiti pažnju kod najma vozila. Ne budite jedan od njih!

optimarent

Autor članka