međimurje
Uncategorized @hr

Idemo u Međimurje: što skriva najuspješnija turistička destinacija kontinentalne Hrvatske?

Međimurje nije bez razloga proglašeno najuspješnijom destinacijom kontinentalne Hrvatske. 

60-ak kulturnih dobara, 4 Centra za interpretaciju baštine, 3 zaštićena prirodna lokaliteta, preko 60 turističkih događanja godišnje, 70-ak sportskih igrališta, bazena, dvorana, stadiona te 800 km uređenih biciklističkih i pješačkih ruta, prvi ekomuzej u Hrvatskoj, healthiness koncept, vrhunska enogastronomska ponuda – ispast će da vam otkrivamo sve odmah na početku, ali Međimurje je jedna od onih destinacija koja zaslužuje da je posjetite. 
Ako nemate vlastiti automobil za ovaj izlet, rent a car može biti savršeno rješenje.

Čari netaknute prirode

Iako maleno površinom Međimurje obiluje područjima netaknute prirode. Međimurci ga vole okarakterizirati kao “lepo zeleno” i “cvetićem ograjeno” i to je zaista istina. 

Vrijednost prostora između Mure i Drave prepoznao je i UNESCO te ga zaštitio kao prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. Još neke od atrakcija koje će vam izmamiti osmijeh na lice i napuniti vas energijom su i krajolici gornjeg Međimurja, Bedekovićeve grabeMeđimurski dvori, ali i vrlo zanimljiv grad labirinta

Grad labirinta

Međimurci su veliki gurmani…

…koji rado primaju goste. I sigurno je da iz Međimurja nećete otići gladni. 

U Međimurju se uvijek jela hrana uvjetovana kontinentalnom klimom, a bila je i dosta teška jer su se ljudi u prošlosti ovdje većinom bavili poljoprivredom. Tople, guste juhe, brojna jela od tjestenine, izbor mesa i kojem dominira piletina, kunić i svinjetina, a o slasticama da i ne govorimo.

Svi znaju za najpopularniji međimurski desert – Međimursku gibanicu. Ako niste probali ovaj spoj čak 4 nadjeva (mask, svježi sir, orasi, jabuke) izlet u Međimurje nije potpun. 

Čak je i Turistička zajednica Međimurske zajednice prepoznala vrijednost dobre gastro ponude i pokrenula kampanju „Najte nikaj zameriti“ koja zaokružuje procjenu kvalitete rada ovdašnjih restorana i svih ugostiteljskih destinacija u Međimurju. Cilj je osigurati kvalitetu restoranske usluge na razini županije. 

U Međimurju ćete sigurno dobro jesti – ne brinite!

Međimurska gibanica

Uz dobru hranu ide i dobra kapljica

Osim hrane u standardnoj ponudi Međimurja nalazi se i vino. Međimurje se u zadnjih par godina našlo na razini najboljih europskih i svjetskih vinskih regija. 

Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina njeguju se od antičkog doba, a kvalitetu vina mogu dokazati prestižnim Decanter nagradama. I kad kažemo nagrade, mislimo na ozbiljne brojke – čak 11 Decanter nagrada na 600 hektara vinograda. 

Dodatna potvrda kvaliteti vina je i činjenica da je Međimurska vinska cesta najnagrađivanija na svijetu. 

Ovdje možete probati i autohtonu sortu pušipel koja se pakira u posebne boce. 

Događanje za svakoga

Već smo spomenuli da Međimurje ima preko 60 događanja u godini, a mnoge se odvijaju već dugi niz godina. 

Raznolikost manifestacija u samo par rečenica najbolje je opisana na stranici Turističke zajednice Međimurske županije:

“Prelog ima Sajam cvijeća, Festival jagoda i Barokne večeri, a Čakovec Majski muzički memorijal Josip Š. Slavenski, Jazz festival, Ljeto u gradu Zrinskih, Porcijunkulovo, Internacionalnu radionicu animiranog filma, Međunarodni oldtimer susret, Susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade Assitej i Advent.

Sveti Martin na Muri središte je Međunarodnog spusta murskih ladji i Weekend Bike Festivala, dok Gornji Mihaljevec ima Dane kruha. Nedelišće je sajamsko središte pa pa već po tradiciji ima Međunarodni sajam poduzetništva (MESAP), Sajam knjiga, Sajam poljoprivrede, ekologije, zdrave prehrane, obnovljivih izvora energije i komunalne opreme. Uvijek atraktivna Štrigova godinama je domaćin Umjetničke kolonije, Belica ima Festival krumpira, Donja Dubrava svoju Smotru dravskih plovila i Dane ljuka, a Donji Kraljevec – Dana Rudolfa Steinera”.

Odmor tijela i duha

Sad kada ste se dobro najeli, prošetali prirodom i sudjelovali na svim događanjima na koja ste stigli vrijeme je da se opustite. 

Terme Sveti Martin jedno su od najpoznatijih međimurskih odredišta, i to s razlogom. Smještaj u pomno uređenom hotelu ili apartmanima u kombinaciji s još malo vrhunske gastronomije i wellness doživljajem nepogrešiv je odabir.

Terme Sveti Martin

Na unutarnjim bazenima Temple of Life uživajte u prostoru osmišljen za opuštanje uz sve benefite ljekovite termomineralne vode. A u toplijim mjesecima, odrasli i djeca odlično će se zabaviti u Aquaparku MartiLandia uz tobogane, vodena igrališta, vodene staze, whirlpoole s umjetnim otocima i odbojku na pijesku. 

Međimurje je zaista idealna vikend destinacija u kojoj možete doživjeti puno toga odjednom. Odlučite se za najam vozila i posjetite ovo turističko čudo. 

optimarent

Autor članka