kopački rit
Uncategorized @hr

Kopački rit – bogatstvo flore i faune

Ljepota prirode jednako atraktivna u svim godišnjim dobima? Naravno da je moguće. 

Kopački rit upravo je jedan takva atrakcija. Jedno od najvećih europskih močvarnih područja dom je tisućama bioloških vrsta, a pravi je raj za sve ljubitelje ptičjeg svijeta. Naime, Kopački rit je dom za preko 2300 vrsta životinja, a svake se godine tamo gnijezdi i oko 140 vrsta ptica. 

I sve to na samo 3 sata od Zagreba. Ako je i vama dosta biti zatvoren u kući ili stanu i želite dan provesti na zraku – unajmite rent a car i pravac u Kopački rit.

PP Kopački rit

Zašto je Kopački rit toliko poseban?

Zato što je baš ovdje Dunav odlučio podijeliti svoju snagu i obilje vode s mnogim jezerima, barama, gredama i ritovima stvarajući tako zauvijek promjenjiv krajolik. 

Jedna od ljepota Kopačkog rita je upravo ta što nikad nije isti. Izgled cijelog parka ovisi o intenzitetu poplava i količini nadošle vode iz Dunava.

Njegov jedinstveni izgled posljedica je upravo neprestanih poplava. Kada dođe do poplave na nekim se mjestima teren produbljuje i nastaju bare dok se na drugim mjestima taloži materijal koji nosi Dunav i tu nastaju uzvišenja tla. Prostor Parka poplavljen je prosječno 99 dana u godini.

Kopački rit ima dva velika i dobro poznata jezera – Kopačko jezero i Sakadaš. Sakadaš je s dubinom od sedam metara najdublja udubina u parku. 

Park većinom pokrivaju šume bijele vrbe, a na nekim višim terenima moguće je naletjeti na hrast lužnjak. Posebna atrakcija su bijeli lopoči koji u hektarima pokrivaju površinu vode. 

Kao najveća posebnost parka ističe se ptica veliki vranac. Ova vrsta naselila se u parku jer su im za opstanak potrebne velike količine ribe (pola kilograma ribe dnevno), a u Kopačkom ritu imaju potrebne hrane u izobilju.

Što raditi za vrijeme posjeta?

Kao što je bogat florom i faunom, Kopački rit obiluje i aktivnostima koje u njemu možete raditi. 

Jedna od popularnijih opcija je da odaberete vožnju brodom ili čamcem uz stručno vodstvo, prezentaciju o parku, posjet izložbi o flori i fauni parka i šetnju šetnicom “Bijelog lopoča”. Za one sklonije avanturizmu, tu su i kanu izleti koji mogu trajati 1 ili 2 sata, pri čemu sami veslate po Posebnom zoološkom rezervatu.

Plovidba čamcem

U parku je dostupan i najam bicikla po prihvatljivim cijenama, a omogućit će vam da park razgledate iz nove perspektive. 

Kao što smo već rekli, Kopački rit raj je za ljubitelje ptica pa je tako promatranje ptica, odnosno birdwatching, aktivnost koja se podrazumijeva u ponudi.  Na stranicama parka navodi se kako se tijekom jednog obilaska vidi oko 70% vrsta koje obitavaju na određenom području, što znači da svaki dan možete vidjeti između 35 i 63 vrsta ptica. Maksimalan broj vrsta zabilježen tijekom jednog jednodnevnog obilaska bio je 93 vrste.

Veličina grupe za promatranje ptica je do najviše 10 osoba. Dobro se pripremite jer obilazak traje  6 ili 12 sati, ovisno o odabranoj opciji. 

PP Kopački rit

Još dvije nezaobilazne atrakcije parka su multimedijalna izložba i, već spomenuta, šetnica “Bijelog lopoča”

Multimedijalna izložba obuhvaća bogatu bioraznolikost parka prikazanu na suvremen način uz korištenje multimedije: filmova, zvukova i maketa. Ovdje imate priliku upoznati neke od najistaknutijih predstavnika ovdašnje flore i faune: crnu rodu, orla štekavca, vidru, štuku i jelena, a također doživjeti i jedinstveni fenomen plavljenja. Posjet izložbi uključen je u cijenu osnovne ulaznice koja iznosi 10 kn.

Šetnica “Bijelog lopoča” najpoznatiji je prizor iz parka koji se nalazi na njegovom samom početku. Dugačka je 2.400 metara, a na njoj su postavljene poučne table sa slikama i opisima biljaka, životinja i karakteristikama močvarnog staništa.

Dvorci Tikveš

Kopački rit nije obilježen samo bogatom florom i faunom, već i zanimljivim primjerkom ladanjske arhitekture – dvorcima Tikveš

Kompleks dvorca obuhvaća šume i perivoje unutar kojih su se smjestili rezidencijalni objekti: Novi dvorac s Aneksom, Stari dvorac, kapelica te prateći objekti s restoranom.

Dvorci Tikveš

Cijeli kompleks datira još iz 19. stoljeća a izgradili su ga članovi Teschenske loze obitelji Habsburg. Kroz vrijeme dva dvorca služila su kao rezidencijalno lovačko središte. Bili su svjetski poznati, ali pristup su imali isključivo vladari i njihovi gosti. 

Kopački rit uistinu je mjesto za odmor, rekreaciju i kulturno uzdizanje, ali i svjetski poznato mjesto za promatranje ptica. Ako još niste imali priliku zaputiti se u prekrasnu Baranju i uživati u punom bogatstvu njene prirode, sada je pravo vrijeme za najam vozila i jedan lijepi vikend izlet. 

optimarent

Autor članka