gorki kotar
Uncategorized @hr

Gorski kotar – zelena oaza Hrvatske

Većina nas Gorski kotar poznaje kao kroz prozor automobil na putu za more. Sigurno ste se i vi uhvatili kako razmišljate da morate jednom ovdje ciljano doći ili barem stati po putu. Možda je sada, kad je ljetna sezona davno iza nas, pravo vrijeme da ugrabite rent a car ponudu i zaputite se na prekrasan izlet.

Kako ne biste lutali uzalud, donosimo vam popis najljepših mjesta koja morate vidjeti u Gorskom kotaru.

Vražji prolaz i Zeleni vir

Nedaleko od Skrada, Gorski kotar skriva još jedan prirodni biser – spoj kanjona na jednoj strani i impozantnog slapa s druge, Vražji prolaz i Zeleni vir.  

Vražji prolaz ime je jednog od najljepših kanjona u Gorskom kotaru. Dugačak je 800 metara, a posljedica je djelovanja vode koja je tisućama godina izjedala kamen i prokrčila sebi ovaj neobični put. Kroz njega prolazi pješačka staza, ponekad usječena u stijenama iznad potoka, a ponekad sačinjena od umjetno postavljenih mostića i stubišta.

Zeleni vir slap je koji izvire u dnu plitke špilje što se nalazi podno sedamdesetak metara visoke, živopisne slojevite stijene. U špilji se nalazi i jezerce čarobne smaragdnozelene boje, a voda iz jezera koristi se u obližnjoj maloj hidrocentrali Munjari.

vražji prolaz
Vražji prolaz: foto Ivana Rogač

Kanjon Kamačnik

Ovaj zaštićeni krajolik skriva se u Gorskom kotaru i svojim prirodnim ljepotama pobuđuje pozornost već dugi niz godina, a može ga se razgledati zahvaljujući pješačkim putevima, mostićima i galerijama. 

Oduzet će vam dah spletom savršenim spletom zelenila i tirkizne vode te predivnim slapovima. U kanjonu se nalazi i ugostiteljski objekt u kojem možete popiti kavu ili nešto pojesti te mnogo mjesta za odmor i piknik. 

kanon kamačnik
Kanjon Kamačnik

Jezero Sabljaci

Poznato i kao ogulinsko more jezero Sabljaci omiljeno je izletište ljubitelja veslanja, jedrenja na dasci, plivanja, ronjenja i ribolova. Ljeti obiluje društvenim događanjima, a idealno je mjesto za šetnje i vožnje biciklom.

Jedan krug oko jezera omogućit će vam da savršeno protegnete noge i razbistrite glavu prije nastavka puta. Ako imate vremena, ni kratko kupanje nije isključeno. 

jezero sabljaci
Jezero Sabljaci

Bjelolasica

Na svega 27 kilometara od Ogulina skriva se prava oaza sporta i rekreacije – Bjelolasica. To je najviša planina u masivu Velike Kapele u Gorskom kotaru, a najviša točka nalazi se na čak 1534 metra.

Posjetite hidrološke spomenike prirode izvora Vrelo ili estavele Jezero u Zrnićima, odlučite se za istraživanje biciklom ili kao pravi planinari osvojite najviši vrh Kulu. 

vrh kula bjelolasica
Vrh Kula

NP Risnjak

Nacionalni park Risnjak još je jedan od bisera Gorskog kotara. Na Risnjaku možete susresti uistinu čudesne prirodne ljepote – dinarski krš specifične hidrografije i oblika, prašumske predjele i netaknute gorske vrhove

Osim prekrasnih pejzaža posebnost Risnjaka je i njegovo bogatstvo ptičjeg svijeta koje će posebno zanima one koji se bave birdwatchingom. Naime, ovdje se gnjezdii čak 51 vrsta ptica.

Jednom kad se uspnete na vrh nećete požaliti. S vrha se pruža pogled na na Alpe, Medvednicu, Plješivicu, Velebit, Kapelu, sve do jadranske obale.

np risnjak
NP Risnjak

Izvor Kupe

Malo poznata prirodna atrakcija Gorskog kotara je i izvor Kupe, koji se nalazi u okviru nacionalnog parka Risnjak. 

Izvor Kupe je krško vrelo koje ima izgled ovalnog jezerca uvučenog ispod stotinu metara visokih vertikalnih stijena. Izvor očarava svojom tirkiznom bojom i savršen je izvor pitke vode no u bilo koje doba godine nije preporučljivo kupanje jer se temperatura vode kreće oko 5 do 6 stupnjeva Celzijevih. 

izvor kupe
Izvor Kupe

Špilja Lokvarka

Špilja Lokvarka otkrivena je 1911. godine prilikom iskopavanja kamena vapnenca. Do sada je istraženo 1200 metara špilje, a za posjetitelje je otvoreno prvih 900, odnosno 4 od 6 postojećih etaža.

 Pri posjetu špilji možete se spustiti na 70 metara dubine

Unutar špilje možete pronaći nekoliko dvoranskih prostorije, a posebna je atrakcija podzemno jezero.

špilja lokvarka
Špilja Lokvarka

Gorski kotar je uistinu čudan dio Hrvatske koji najčešće prolazi nezapaženo. Ispravite tu nepravdu i odvojite vrijeme za posjet – garantirano ćete se oduševiti prirodnim ljepotama, dobrom hranom i iznimnom gostoljubivošću. 

Što prije pogledajte ponude za najam vozila i isplanirajte svoj izlet!

optimarent

Autor članka