Uncategorized @hr

Vratio nam se Advent u Zagrebu

Nakon prošlogodišnje pauze ulice Zagreba ponovno su zaogrnute u svečano blagdansko ruho, a stanovnici i gosti ponovno mogu uživati na dobro poznatom Adventu u Zagrebu

Na kojim lokacijama imate priliku uživati na ovogodišnjem Adventu, donosimo vam u nastavku. 

1. Zrinjevac

Lampice na Zrinjevcu jedan su od simbola Adventa u Zagrebu, a u njima možete uivati i ove godine. Iako na Zrinjevcu nema kućica s ugostiteljskom ponudom možete uživati u bogatom glazbenom programu koji će se redovito održavati u Glazbenom paviljon na sredini Zrinjevca

Pa će nas tako nastupima počastiti Mia Dimšić, Damir Kedžo, Meritas i mnogi drugi.

Foto: Turistička zajednica Republike Hrvatske

2. Prolaz Oktogon

Jedan od najljepših zagrebačkih prolaza, nedavno obnovljen, dobio je zasluženo mjesto na ovom događanju. 

Pa tako u Oktogonu možete uživati u događanju “Zagrebačke adventske razglednice” gdje će profesionalni glazbenici izvoditi najpoznatije adventske pjesme.

Osim toga, u Oktogonu će se smjestiti talentirana mlada glazbenica na akustičnoj gitari te izvoditi prigodne i popularne božićne pjesme četiri puta tjedno u kasnim popodnevnim satima.

Foto: Slaven Janđel

3.Trg bana Josipa Jelačića

Trg bana Josipa Jelačića ove godine postaje središnje mjesto Adventa. Na trgu ćete tradicionalno pronaći šarenu i lampicama obasjano božićno drvce, a oko fontane Manduševac nalazit će se adventski vijenac. 

Glavnina ugostiteljske ponude na Trgu bazirana je upravo kod Manduševca. 

Sve one željne zabave na pozornici očekuje bogat kulturno-umjetnički program, a posjetitelji će moći uživati u instrumentalnim izvedbama, zvucima klasičnih, jazz i soul skladbi, izvođenju tradicijskih božićnih pjesama, kao i nastupima nagrađivanih dječjih zborova.

Foto: Slaven Janđel

4. Europski trg

Odmah iz ugla, Advent se s glavnog trga preljeva na Europski trg – još jednu od popularnih adventskih destinacija. 

Kao i do sada, Europski trg zadržao je svoju prepoznatljivu dekoraciju – drvene kućice na povezane su visećim dekoracijama ukrašenim svjetlećim zvijezdama.

Ovogodišnja novost su orašari ljudske visine koji će se nalaziti pokraj svake kućice i poslužiti sa fotografiranje. 
I na Europskom trgu očekuje svaki dan vas bogat glazbeni program koji će zadovoljiti svačiji ukus.

5. Gornji grad

Na gornjem gradu imamo par dobro poznatih lokacija – Park Bele IV., Strossmayerovo šetalište i Plato Gradec kojima će se ove godine pridružiti i Katarinin trg s Adventovom na Katarincu

Adventovo na Katarincu predvodit će poznati voditeljski glasovi Yammat FM-a uz najbolji izbor glazbe, mirise kuhanog vina, ukusnih zalogaja s potpisom Brokenships bistroa i slastica s potpisom Petre Jelenić.
Dio ovogodišnjeg adventa je ponovno i “Advent pod lanternom”. Nažigači gradske plinare i ove će godine paliti plinske lanterne na relaciji Kula Lotrščak – Park Bele IV. (Vranicanijeva poljana) – Park Grič. Naravno, sve će biti popraćeno i toplim božićnim melodijama za koje će biti zaslužni Gospel sastav The Messengers, Ženska klapa Cesarice, Ženski vokalni ansambl Čipkice, Solisti sv. Marka i Zagreb Klezmer Trio.

Foto: Advent Zagreb

6. Christmas Garden u Akademiji likovnih umjetnosti

Christmas Garden već je postao jedna od hit lokacija ovogodišnjeg Adventa. 

U parku Akademije likovnih umjetnosti čekaju vas bogato božićno uređenje glazbeni program u božićnom duhu te prigodna ponuda pića i hrane.

Uz koncerte moći ćete posjetiti i izložbe mladih umjetnika, a posebno zanimljive su radionice crtanja portreta, ilustracije, stripa i izrade pozlate i mozaika koje će se održavati subotom i nedjeljom.

Foto: Gloria.hr

7. Advent u Prolazu Matice hrvatskih obrtnika

Obrtnički Advent zadivit će vas izlozima punim igračaka, ispričati priče iz davnina, educirati vas i zabaviti. 

Ovdje će se održavati radionice namijenjene djeci: pjesma, gluma, čitanje, slušanje, kreativne radionice i sve što je potrebno za zabavno, čarobno adventsko vrijeme.

Foto: Advent Zagreb

8. Kultura u Adventu

Advent se ove godine širi i na muzeje. Ako se zasitite uživanja u lampicama i kuhanom vinu pohrlite u neki od muzeja i kazališta kako biste uživali u specijalnim izložbama i simpatičnim predstavama koje vas tamo očekuju. 

Provjerite raspored i organizirajte svoj posjet Adventu s obzirom an eko od događanja. 

Nadamo se da smo vam dali dovoljno inspiracije za provesti dan ili dva uživajući u blagdanskoj atmosferi. 
I ne zaboravite. Ako dolazite u Zagreb iz nekog drugog grada, a brinu vas opcije prijevoza – rent a car je uvijek dobro rješenje koje vam pruža fleksibilnost i sigurnost.

Marko Kvesic

Autor članka