Slavonija i Baranja cesta
Uncategorized @hr

7 ideja za izlet u Slavoniju i Baranju

Iako je već godinama naglasak hrvatskog turizma na moru, suncu i svemu što naša prekrasna obala može ponuditi, ne smijemo zaboraviti blaga koja krije kontinentalna Hrvatska, a posebno Slavonija i Baranja. 

Prostor oblikovan moćnim rijekama skriva upečatljive pejzaže – nepregledne ravnice, stoljetne hrastove šume i slikovite vinograde u kombinaciji s baroknim palačama, crkvama i impresivnim zadnjima. 

Ako imate želju posjetiti neke od divota Slavonije i Baranje ostaje vam samo da se odlučite za najam vozila i izaberete destinaciju s popisa. 

1. Park prirode Kopački rit

Kopački rit najveće je i jedinstveno poplavno području u cijeloj Europi. Nalazi se na samom rubu Baranje – između Dunava i Drave. 

Zahvaljujući raznolikosti flore i faune 1967. godine proglašen je zaštićenim područjem i Parkom prirode, od 1993. nalazi se na popisu Ramsarskih područja kao stanište rijetkih i zaštićenih vrsta ptica močvarica.

Prostire se na nevjerojatnih 17.700 hektara površine od čega Specijalni zoološki rezervat obuhvaća 8000 hektara.

U parku možete prošetati poučnim stazama od Prijemnog centra do Sakadaškog jezera gdje su postavljene table sa slikama i opisima životinja i karakteristikama močvarnog staništa, a obilazak već spomenutog zoološkog rezervata najbolje je odraditi uz pratnju vodiča koji će vam najbolje znati reći o životinjama koje se tamo kriju. 

 Park prirode Kopački rit

2. Park prirode Papuk

Ako ste u potrazi za aktivnim odmorom u prirodi Papuk je mjesto za vas jer pruža velike mogućnosti rekreacije. 

Prva aktivnost svakako je planinarenje, a zbog relativno niskih vrhova do 1000 metara u ovoj aktivnosti se mogu okušati gotovo svi, čak i oni bez planinarskog iskustva. Ljeti ćete ovdje pronaći toplice, odnosno bazene s termalnom vodom koji će vam pružiti zasluženo osvježenje. 

Osim prirode Papuk skriva i povijesne spomenike kao što su Ružica grad, Kamengrad i drenovački grad Klak. 

Foto: Kristijan Toplak/Virovitičko-podravska županija

3. Državna ergela Lipik

Uz poznatu ergelu Đakovo postoji i Državna ergela Lipik koja također uzgaja poznatu sortu lipicanaca. 

Ergelu je 1843. godine osnova grof Izidor pl. Janković izgradivši štale za konje, a status državne ergele dobiva 1938. godine kada se Kraljevska državna ergela Stančić seli u Lipik.

Ergela nudi dva turistička paketa:

  • Prvi kontakt s lipicancem namijenjen djeci koja još nisu spremna za jahanje. Djeca imaju priliku upoznati konje i naučiti osnovne stvari o njima. Program uključuje informacije o tome kako izgleda lipicanac, što jede i voli raditi, kako pomaziti lipicanca te na koji način ostvaruje komunikaciju. Djeca imaju priliku upoznati i ždrjebad lipicanera. 
  • Lipicanac čovjekov prijatelj namijenjen je svima starijim od 8 godina koji žele saznati nešto više: kako konj vidi, čuje, osjeća, misli i komunicira. Program uključuje upoznavanje s osnovnim podacima o ergeli i obilazak, pravilno pristupanje konju, njegu i prehranu konja, upoznavanje s opremom za jahanje te jahanje uz pomoć trenera. 

Dostupna je i posebna ponuda koja uključuje vožnju kočijom ulicama grada Lipika po samom središtu grada , gradskog parka i grofova Vrela.

Državna ergela Lipik

4. Spačvanska šuma

Spačvanska šuma  jedna je od najvećih šuma hrasta lužnjaka u Europi, a predstavlja petinu svih hrastovih šuma u Hrvatskoj. Impresivan je podatak da je sa svojih 40.000 hektara velika je kao cijeli otok Krk.

Cijela šuma protkana je vodotocima Bosuta, Spačve, Virova, Lubnja i Studve, a u njoj su i jedinstveni Bošnjački i Otočki virovi. otočki virovi su, za razliku od Bošnjačkih, uspjeli sačuvati izvorni izgled obale. Uz njihovu vodu obitavaju i autohtone vrste ptica kakve ornitolozi nalaze samo u predjelu tog neobičnog vodotoka. Slično je i s ribama kakvih ima samo u tom šumskom potoku.

5. Dvorac Prandau – Normann

Smješten u Valpovu  Dvorac Prandau – Normann nastao je u 18. stoljeću pregradnjom i dogradnjom srednjovjekovne utvrde. Danas ga čine srednjovjekovna kula s dijelom bedema nekadašnje tvrđave, dvorska kapela, bočna dvorišna krila, unutrašnje dvorište i barokno-klasicistička pročelna palača, a sve to još okružuju obrambeni opkopi i perivoj.

U dvorcu se nalazi i Muzej Valpovštine koji posjeduje oko 3000 eksponata u nekoliko zbirki (povijesna, arheološka, lovačka, etnografska, zoološko-geološka te zbirka zanatstva i umjetničkog obrta).

Dvorac Prandau – Normann

6. Rupnica

Rupnica je jedinstveni geološki spomenik koji se smjestio Uz cestu Voćin – Kamenska, na južnom ulazu u Voćin. Ovo je jedinstvena lokacija u Hrvatskoj na kojoj možete pronaći vulkanske stijene koje se okomito izdižu iz tla. Ovakva vrsta stijena nalazi se još samo u češkom sredogorju, miocenskim vulkanitima na Novom Zelandu i u nacionalnom parku Yellowstone u SAD-u.

Nije do kraja istraženo kada su ove stijene nastale, ali svakako su nastale kao posljedica vulkanske erupcije. Pravilan oblik stupova, kao i okomiti položaj, nastao je kao posljedica hlađenja lave koja se hlađenjem steže, a površine koje se prve hlade pucaju u obliku pravilnih višekutnih oblika.

Rupnica

7. Tvrđava Brod

Tvrđava Brod poznata i kao Festung predstavlja najznačajniju povijesnu građevinu u Brodsko-posavskoj županiji. Nalazi se u samom središtu grada, a svojom veličinom i oblikom impresionira posjetitelje. Jednom kada u nju uđete, zaboravit ćete da se nalazite unutar modernog grada.

Njena gradnja započela je 1715. godine i trajala gotovo narednih 60 godina. Bila je namijenjena isključivo za smještaj vojne posade dok su druge svojim zidinama opasavale civilno naselje.

Dans su u tvrđi smješteni gradska uprava, glazbena škola, klasična gimnazija, tradicijski obrti te Galerija Ružić (po značaju, druga galerija moderne umjetnosti u Hrvatskoj).

Tvrđava Brod

Nadamo se da smo vam uspjeli potvrditi tvrdnju s početka teksta da Slavonija i Baranja zaista imaju što pokazati. Ako ste i sami uvjereni u to unajmite rent a car i krenite u istraživanje.

optimarent

Autor članka