Uncategorized @hr

10 prekrasnih mjesta u HR za koje niste znali

Hrvatska je malena zemlja koja skriva velika prirodna i kulturna bogatstva. Čak i kada mislimo da smo vidjeli sve što se vidjeti da, naša nas prekrasna zemlja uvijek uvjeri u suprotno.

U nastavku pročitajte o prekrasnim mjestima koja se ne nalaze na utabanim turističkim putevima, a oduševit će vas svojom ljepotom i posebnošću. Čak ako i nemate vlastiti automobil za istraživanje ljepota u nastavku uvijek možete odabrati rent a car i početi s istraživanjem.

Vrila Gacke i mlinice na Majerovom vrilu

Rijeka Gacka naša je najpoznatija ponornica. Slikovito vrluda istoimenim krškim poljem u zaleđu Velebita i Senjskog bila. Najpoznatija stvar vezana uz Gacku su njena vrela, a ona najsnažnija nalaze se na jugoistočnom rubu polja. Njihova imena su Tonkovića vrilo i Majerovo vrilo. Na Majerovom vrilu još je uvijek moguće vidjeti funkcionalne mlinice kojih je tijekom 20. stoljeća bilo preko šezdeset, a danas ih se može vidjeti tek nekoliko.

Gacka je pogodna za kajakarenje, što je odlična aktivnost za obitelji s djecom, društva, mlade i one malo starije. Na svome putu možete susresti patke, male gnjurce, komorane i labudove.

Idealna je i za ribolov. Njena voda izuzetno je bogata kisikom i florom što posebno pogoduje nadaleko poznatoj gackoj pastrvi koja raste brže od ostalih. Tako se nerijetko na udicama vještih ribiča nađu primjerci i do pet, šest kilograma.

Oprtalj, Istra

Oprtalj je najbolje opisati kao minijaturnu verziju Motovuna – jednakog šarma, ali bez gužve i velikog broja turista. Prema mišljenje mnogih ovo je jedan od najpitoresknijih gradića sjeverne Istre.

Nekada je ovaj gradić bio utvrda, na čijim su zidinama danas izgrađene kuće među kojima još uvijek izviru nekadašnja gradska vrata. Ispred samih vrata nalazi se venecijanska lođa s lapidarijem, a pokraj nje plato s kojeg pogled puca sve do mora.

Kao i mnoge male gradove u Istri, najbolje ga je posjetiti u ljeto kada s eu njemu održava velik broj festivala i različitih događanja.

Zlatna plaža, Krk

Zlatna plaža, Golden Bay ili Velo Čelo, kako je nazivaju stanovnici Krka nalazi se na pola puta između Punta i Stare Baške. Ime je dobila zbog zlatne boje vertikalnih litica koje se nalaze u pozadini ove prekrasne šljunčane plaže. Nalazi se ispred visoke impozantne stijene u području gdje obitavaju bjeloglavi supovi, a pore nje se nalaze i dvije manje spilje.

Razlog tome što ova plaža nije još otkrivena od strane mnogih turista je taj što joj se može pristupiti samo s mora.

Otok Brusnik

Brusnik je otočić vulkanskog podrijetla ukupne površine od 3 hektara, svega 13 milja udaljen od Komiže na otoku Visu. Od 1951. godine zaštićen je kao spomenik prirode. S obzirom na svoj postanak i mineraloško petrografsku građu ovaj otok predstavlja veliku rijetkost u Jadranu.

Na zapadnoj strani otoka nalazi se mala uvala s prekrasnim tamnim oblutcima, koju je najbolje iskoristiti za pristanište i kupanje.

Dio otoka prošaran je podzemnim kanalima kroz koje morska voda prodire na površinu. Ovu jedinstvenost su u prošlosti koristili komiški ribari – ogradili su pojedina mjesta s morem i tako dobili bazena za čuvanje ulovljenih jastoga što im je omogućavalo duži boravak na moru.

Ako se ikada zateknete u Komiži, ovo je zanimljivo mjesto za provesti dan u miru i tišini.

Otok Koločep

Koločep je smješten 3 kilometra zapadno od Dubrovnika, a ujedno je i najjužniji hrvatski naseljeni otok. Među stanovnicima otoka poznat je kao Kalamota, a oni sami sebe nazivaju Kalamotezima.

Ovo je jedan od najrazvedenijih hrvatskih otoka s mnogobrojnim uvalama,a na njemu se nalazi i Plava spilja u koju je moguće ući samo plivajući.

Na Koločepu se nalazi čak 17 spomenika kulture, uglavnom manjih crkvica i kapelica koje potječu iz 16. stoljeća.

Još jedna od posebnosti ovog otoka je da pristup automobila nije dozvoljen, tako da će ovo biti pravi odmor za dušu i tijelo.

Špilja Manita peć

Za Nacionalni park Paklenica sigurno ste čuli, no ako ga još niste posjetili ne znate da vas u njemu čeka prekrasna špilja Manita peć.

Ovo je jedina špilja na prostoru nacionalnog parka koja je otvorena za javnost. Ulaz u spilju nalazi se na 570 metara, a od parkirališta u Velikoj Paklenici do nje će vam trebati oko sat i pol.

Manita peć poznata je po velikom broju siga, a neki od njih nose imena po svojim zanimljivim oblicima kao što su kaciga, orgulje ili vještica. U špilji će vas dodatno oduševiti bogatstvo flore, a moguće je vidjeti i razne vrste šišmiša.

Ako želite provesti aktivan dan u prirodi, ovo je savršen izbor za jednodnevni izlet.

Park prirode Telašćica

Park prirode Telašćica nalazi se na Dugom otoku. Ova uvala okružena je sa 13 otoka i otočića, a i sama sadržava 6 otočića. Status zaštićenog područja dobila je još 1980. godine, a Parkom prirode proglašena je 1988. godine.

Telašćica nosi epitet najsigurnije, najljepše i najveće prirodne luke u Jadranskom moru, a najveća posebnost cijelog parka je jezero Mir čiji je salinitet više čak i od saliniteta mora.

Telašćica je idealna za kupanje i rekreaciju kao što su šetnje, vožnja biciklom ili trekking, a možete se okušati i u autonomnom ronjenju, koje nije moguće ni u jednom drugom parku prirode.

Dvorac Prandau – Mailath

Ovaj dvorac, sagrađen davne 1818. godine jedna je od prvih zgrada u Donjem Miholjcu. Također, jedna je od prvih koja je bila pokrivena crijepom.

Ima dva salona, četrnaest soba, te nekoliko kuhinja i smočnica ukupne površine 3500 kvadratnih metara, a u parku oko dvorca postoji i staklenik za tropsko i zimsko bilje.

Unutrašnjost je ubio ukrašen grofovim lovačkim trofejima s putovanja po Aziji i Africi, a sve prostorije su obložene hrastovim oblogama. Imao je vlastiti izvor električne energije, vodovod te centralno grijanje uz kombinaciju kaljevih peći i otvorenih kamina.

Državna ergela Đakovo

Moda i nije toliko nepoznata, ali svakako je vrijedna posjeta. Ergela lipicanaca u Đakovu osnovana je davne 1506. godine i među najstarijima je u Europi. Početkom 18. stoljeća započelo se s uzgojem lipicanaca, a svojim izgledom i dresurom oduševljavaju velik broj posjetitelja na dnevnoj bazi.

U sklopu Ergele moguće je obići dvije lokacije – Pastuharnu u samom centru grada Đakova te Ivandvor. U Pastuharni vrši se obuka i dresura konja, a gosti uz stručnu pratnju mogu obići štale, zatvorenu jahaonicu, vanjski hipodrom, šetnicu za konje, teren za dresuru i preskakanje prepona, fijakere za potrebe zaprežnog sporta i izložene pehare sa turnira.

Na lokaciji u Ivandvoru nalazi se oko 150 konja, a moguće je vidjeti kobile s njihovim podmlatkom. Obilazak obuhvaća i razgled autohtonog seoskog domaćinstva (slavonski ambar, đeram, bunar i krušna peć).

Đurđevački pijesci

Poznati i pod nazivom Hrvatska Sahara Đurđevački pijesci jedinstven su fenomen. naziv Hrvatska Sahara potječe još iz davnina kada je na ovome području bilo manje zelenila, a krajolik je daleko više podsjećao na pravu pustinju te zadavao ratarima mnogo problema.

Danas je pijesak sakriven travom uz nekoliko dina i golih otočića čistog pijeska. No, n+bez obzira na malu sličnost s pravom Saharom vidjet ćete da ovo nije krajolik na koji ste u Hrvatskoj navikli.

Nadamo se da smo vam dali dovoljno inspiracije za neki jednodnevni izlet ili višednevno putovanje na neko od ovih mjesta ili njihovu blizinu. Još vam samo preostaje najam vozila i možete krenuti. 🙂

optimarent

Autor članka